Formula-E 2014 yılında Başlıyor !
Bu yıl tümüyle elektrikle çalışan otomobillerin ilk yarış serisi dünyanın dört bir yanında başlayacak FIA’nın Formula E adını verdiği şampiyona, Formula 1’in sıfır emisyonlu karşılığı, Elektrikli araç teknolojisinin sınırlarını genişletmesi için üreticileri teşvik ediyor. Fakat ilk yılda, her biri 2 pilotlu 10 takım da aynı aracı yani Spark-Renault SRT_01E’yi kullanacak. Renault’un gözetimi altında, fransız Spark Racing Technology şirketi bu araçlardan 42 adet üretecek ve F1’in ağır toplarının parçalarını kullanacak.
– Şasi dallara
Batarya williams
Elektrikli motor ve elektrikli donanım ise McLaren marka !
İlk Formula E Şampiyonası Eylül 2014 ila Haziran 2015 arasında düzenlenecek. Yarış, 10 ayaktan oluşacak ve her biri Avrupa’nın başlıca şehirlerinde (Londra, Berlin, Roma), Asya (Pekin, Bangkok, Putrajaya) veya Kuzey/Güney Amerika’da (Los Angeles, Miami, Rio de Janeiro, Buenos Aires) koşulacak.
İlk sezon için 20 pilot 10 takıma ayrılacak ve Spark-Renault SRT_01E’nin direksiyonuna geçecek. Eylül’de Pekin’de İlk yarış Start aldığında SRT_01E seyircilere elektrikli araçların neler yapabildiğini gösterecek.
Formula E Yarış Arabası Nasıl Çalışıyor ve Özellikleri
A-) Ses : F1 yarış Arabaları yüksek hızlarda ortalama 130 db gürültü çıkarırlar, Fakat srt_01E’de bu değer sadece 80, yani sıradan binek arabalarınkinden biraz yüksek, Araçların ” modern, fütüristik” sesi sadece tekerleklerden, şanzımandan ve rüzgardan kaynaklanıyor.
B-) Elektrik Motoru : İki adet McLaren motor jeneratör birimi (MGU) aracın 6 vitesli sıralı şanzımanına bağlı ve arka tekerleklere itiş sağlıyor.Bunlar McLaren’in P1 melez süper otosunda kullanılanlarla aynı. Her yarış sonrasında yeniden yapılması gereken içten yanmalı motorların aksine, elektrikli araçlarda bir MGU 2 yıl dayanıyor
C-) Geçiş İçin Bas : Yarış sırasında otomobillerin motorları pil ömrünü uzatmak için maksimum 180 beygir güç üretecek şekilde bir tasarruf modunda çalıştırılacak. Ancak pilotlar istediklerinde bir kaç saniyeliğine motor gücünü 270 beygire çıkartabilecek. Bu ” Geçiş için bas ” sistemi sürücülerin rakiplerini viraj çıkışında geçmesini yada düzlüklerde konumlarını korumalarını sağlayacak.
D-) Lastikler : Formula E 4 mevsim lastiklerinin zorunlu tutulduğu ilk tek sürücülü yarış serisi olacak. Söz konusu michelin’ler hem ıslak hem kuru pistte kullanılabiliyor. 18″ çapları sayesinde daha küçük lastiklerden daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyorlar. Bu da ekstra güç ya da daha fazla batarya ömrü demek.
E-) Servis Molası : Her Takımın 4 otomobili var ve 1 saatlik yarışta her sürücünün 2 defa servis molası (pit stop) vermesi gerekiyor. Araçların bataryası 240 KM/S hızla gittiklerinde en fazla 30 dk dayanıyor ve dışarıdan değiştirilemiyor. Qualcomm, Halo kablosuz şarj teknolojisi bu yıl güvenlik araçlarına, ikinci sezonda ise yarış arabalarına uyarlanacak.
vaaaay be