opel-ampera-elektrikli-araba

Ampera

opel-ampera-elektrikli-araba

Opel – Ampera   Elektrikli sürüşte yeni bir yol

Elektrikli araçlarda artı ve eksilerin farkındayız. %100 batarya gücüne dayanan saf elektrikli araçlar, bataryada sınırlı sayıda enerji depolandığı için sıkıntı yaşayacaktır. Nihai menzil sınırı da böyle bir aracı kullanırken sınırlanmak demek. Pek çoğumuz için bu hoş bir şey değil.

Tipik hibrid araçlara bakalım. Birincil enerji kaynağı olarak içten yanmalı motor kullanan bu sistemde ek olarak aralıklı destek sunan daha az güçlü elektrik bir motor bulunur. Bazıları yalnızca elektrik gücüyle son derece sınırlı mesafelerde çok yavaş bir şekilde ilerleyebilir.

Aksine, Yeni Opel Ampera’nın asıl gücü, oldukça verimli, sadece gerektiğinde devreye girip bataryada depolanması için güç üreten motor jeneratörü kullanan elektrik motoru.

elektrikli-araba-opel-ampera

Her şartta elektrikli

111 kW (150 HP)’lık elektrikli sürüş ünitesi, Yeni Opel Ampera’nın tekerleklerine güç veriyor. Kaputun altında, motorun hemen yanına konumlandırılan sürüş ünitesi, bir çift elektrik motor ve gezegen dişli setinden oluşuyor. Geleneksel bir aktarma organının aksine, ünite içinde vites yükseltme veya düşürme ve tekerleklere doğrudan mekanik bir bağlantı bulunmuyor.

Batarya fark yaratır

Günümüzde yollarda gördüğümüz geleneksel hibrid araçlar, nikel metal hidrit (NiMH) batarya teknolojisini kullanırken Yeni Opel Ampera, 200’den fazla lityum-iyon hücreden oluşan 16 kWs’lik bir batarya grubu barındırıyor. Bataryalar, NiMH’e kıyasla, çok daha az bir alan kaplayarak 2 hatta 3 katı güç sağlıyor. Aşırı ağırlık verimliliği etkilediğinden, otomotiv uygulamalarında önemli bir konu olan daha yüksek bir güç-ağırlık oranı sunmaktadır. Lityum-iyon bataryalar şarj tutma verimliliğini hemen hemen hiç yitirmemektedir. Kullanımda olmadığı zamanlar, ofiste park halindeyken çok düşük bir şarj yitirme oranına sahiptir.

opel-ampera-09

E-REV teknolojisi

Yeni Opel Ampera Genişletilmiş Menzilli Elektrikli bir otomobildir (E-REV). Herhangi bir 230V ev prizinden rahatlıkla şarj edilebiliyor. Enerji, 16 kWs’lik, T şeklindeki lityum-iyon bataryada depolanıyor. Batarya grubu ise, 40-80 kilometre arası tam araç hızı ve ivmelenme performansı sağlayan elektrikli sürüş ünitesine güç veriyor.

 

Daha uzun yolculuklar için Yeni Opel Ampera’nın dahili menzil genişleten motoru, şarj seviyesini korumak için elektrik üretmeye başlıyor. Benzinle çalışan menzil genişletici, araca 500 kilometreyi aşkın bir menzil verecek yeterli elektriği sağlıyor.

One Reply to “Ampera”

Bir cevap yazın